GlobalGAP are drept scop de a schimba modificarea atitudinii
managementului si a lucratorilo orientati “doar pe partea de productie”
in scopul constientizarii impactului activitatii lor asupra
consumatorilor, companiei si mediului, si solicita fermierilor sa urmeze
un standard minim de performanta cu criterii bine definite, destinat a
stopa sau atenua orice efecte advers al proceselor de productie.
Standardul se bazeaza analizarea riscurilor procesului de productie
pornind de la stadiul “semintelor” pana la “livrarea produsului catre
client”, acoperind fiecare etapa care are loc intr-un bussines agricol
unitar.
Standardul nu se adreseaza activitatilor unitare din cadrul spatiilor
de stocare-ambalare ori transportului in afara exploatatiilor agricole.
Standardul GlobalGAP este publicat sub formă de module cu versiuni uşor
diferite pentru fructe şi legume proaspete, produse din carne, flori şi
plante ornamentale şi culturi combinate (cereale şi leguminoase).
Există, de asemenea, o versiune de asigurare integrată pentru fermele
agricole cu activitatati concurente, cum ar fi carne, cereale, şi care
fac producţie de pe aceeasi exploatatie.
Standardul GlobalGAP solicita intense controale privind instruirea
angajatilor, a inregistrarilor documentate, gestionarea reevaluarii a
metodelor de lucru si a rezultatelor si inspectii anuale a fermelor
referitoare la metodele de lucru si a documentelor de lucru de catre
auditorii externi. Pentru cultivatorii de legume si fructe,
neindeplinirea uneia dintre cele 49 de cerinte Majore, sau 95% din cele
96 Minore conduce la refuzul ori suspendarea certificatului.
Exista, de asemenea, 66 de cerinte Recomandate, conformitatea cu
acestea nu este esentiala, dar producatorul trebuie sa poata demonstra
cau au fost luate in considerare in timpul planificarii productiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu